Stereotyp Studio

Powrót

Zakres prac

Wprowadzenie

W dźwiękowym studio postprodukcyjnym wykonana została adaptacja akustyczna dwóch pomieszczeń reżyserni. Prace obejmowały wykonanie projektu akustyki wnętrz, a także dostawę oraz montaż paneli i ustrojów akustycznych.

Adaptacja akustyczna

Ustroje akustyczne

  • Podstawową cechą pomieszczeń reżyserni jest znacznie obniżony czas pogłosu. Aby osiągnąć ten cel zastosowano szerokopasmowe ustroje pochłaniające Wave Acoustics WB.
  • W małych pomieszczeniach największym problemem są małe częstotliwości. Aby zniwelować ich uciążliwość zastosowano w rogach pomieszczeń niskoczęstotliwościowe ustroje akustyczne Wave Acoustics D&A250 (pułapki basowe).
  • W celu wystrojenia akustycznego pomieszczeń ustroje perforowane Wave Acoustics UPRF zostały zaprojektowane tak, aby pochłaniać wybrane zakresy częstotliwości.
  • Ze względu na znajdujące się w pomieszczeniu okna, należało wyeliminować niekorzystne odbicia. W tym celu dostarczono i zamontowano kotary akustyczne.
  • Reżysernie zostały zaprojektowane w myśl zasady LEDE "Live End, Dead End". W celu dostosowania pomieszczeń do tego systemu zamontowano na tylnej ścianie ustroje rozpraszające Wave Acoustics D7MF.

Podwieszany sufit

Na suficie w obu pomieszczeniach zainstalowano autorskie wyspy sufitowe pochłaniające dźwięk w szerokim zakresie częstotliwości. Pozwoliło to na znaczne pochłanianie dźwięku i szerokopasmowe obniżenie czasu pogłosu.

Zakres prac

• akustyka wnętrz

Lokalizacja

Warszawa

Data realizacji

2018r.

Klient

Kamil Sajewicz "Stereotyp"